Hur fungerar fakturaförsäljning?

Att sälja sina fakturor blir allt mer populärt. Visst kan det låta lockande att som privatperson få bli av med sina fakturor och ge dessa till någon annan, men tyvärr är det inte riktigt så som tjänsten fungerar. Tjänsten är nämligen till för företagare som har problem och svårigheter med att få sina fakturor betalda av kunderna. Att erbjuda faktura eller delbetalning är för många ett mycket bra alternativ, men för varje betalning som skickas ut så sker också en mycket stor risk, nämligen att inte få sina pengar i tid.

Hur säljer man fakturor?

För den som inte är insatt kan konceptet låta klurigt, men sanningen är att det faktiskt är mycket enklare än man kan tro. Enkelt förklarat kan man förklara det såhär:

  • En tjänst eller produkt är såld och en faktura har skickats ut till kunden.
  • Fakturan betalas inte i tid och inte heller efter påminnelser. (Fakturor kan dock även säljas om det inte skett några problem med betalningen eller om förfallodatumet ännu inte har löpt ut).
  • Som företagare säljer du din faktura vidare.
  • Företaget som köper din faktura betalar dig det fullständiga beloppet och fakturan är nu någon annans att hantera.

Med det sagt är det tydligt att det finns många fördelar med att sälja sina fakturor vidare. Som företagare behöver du inte vänta på dina pengar och kan direkt fortsätta med verksamheten som vanligt. Precis som med allt annat så finns det naturligtvis även negativa sidor av denna koncept. För varje skuld som du vill lämna över måste du vara beredd på att betala en viss procentsats till företaget som köper skulden av dig. Hur mycket det handlar om är väldigt svårt att säga, eftersom det varierar kraftigt beroende på vilket företag som man väljer att använda sig av.

Pris för fakturaförsäljning

Priset för denna tjänst kan vara lite olika, det kan variera mellan olika fakturaköpare och även beroende på om fakturan säljs innan eller efter fakturan har förfallit, hur många fakturor man väljer att sälja och vad beloppet på fakturan/fakturorna är. Ofta är det en procentsats, t.ex. 2% eller 5% av fakturans belopp. Detta gör att om du säljer en skuld på 1000 kronor kommer du att få behålla 980 respektive 950 kronor av dessa. Mer information om priser och villkor kan man få genom att läsa på fakturaköparnas sidor, där finns också deras kontaktuppgifter om man har fler frågor.

Sälj dina fakturor

Varför sälja faktorur?

När man har ett företag är en ytterst viktig del att få betalt för sina produkter eller tjänster. Ett populärt sätt att få betalt är att skicka ut en faktura vilket inom vissa verksamheter är standard, för att inte säga i stort ett måste. Om man t.ex. riktar sig till företagskunder behöver denne ha ett underlag till sin bokföring, vilket man automatiskt får genom att skicka en faktura (som uppfyller kraven och har alla uppgifter som krävs). Det kan också röra sig om så pass stora belopp att beställaren/kunden behöver ha den extra betalningstiden. Det finns många fördelar med fakturor, men också risker. Risken finns att man inte får betalt alls, vilket är det absolut värsta, men också att man inte har det som kallas ”bra cash flow” eller bra kassaflöde, d.v.s. att man kontinuerligt får in intäkter och inte ligger ute med mycket pengar.

   Inom vissa verksamheter, t.ex. e-handel kan man välja att erbjuda många olika typer av betaltjänster, varav vissa med lägre risk för att man kan få betalt direkt. Det finns dock flera som föredrar faktura och vissa är mer benägna att lägga större ordrar om de kan betala med faktura, vilket naturligtvis är önskvärt för e-handlaren. Man vill förstås sälja så mycket som möjligt med så många och stora ordrar som möjligt. Det ligger därför i företagarens intresse att erbjuda de betallösningar som kunderna efterfrågar. Därav är det bra om man kan erbjuda faktura. Samtidigt vill man inte utsätta sig för mer risker än nödvändigt vilket är ett dilemma.

Minskad risk

 Det finns dock en lösning på dilemmat och kunna erbjuda faktura utan att utsätta sig för risk och det är att sälja fakturan. Det finns flera företag som köper fakturor av näringsidkare och de erbjuder flera olika typer av lösningar. Vissa av företagen är mindre och andra är stora företag, vissa kan du ha sett reklam för på tv. Det finns möjlighet att sälja fakturan på en gång, vilket innebär att man får betalt nästan direkt efter att man skickat fakturan, även om kunden inte betalar förrän på förfallodatumet. En fördel med det är att det ökar likviditeten. Det finns också möjlighet att sälja fakturan senare, även när den har förfallit. De tar alltså över hanteringen av kundens fordran. Det innebär att de tar över kontakten med kunden och risken att kunden inte betalar, skulle det vara så att betalningen är försenad är det företaget som köpt fakturan som hanterar ärendet och kontaktar kunden. Du som näringsidkare behöver inte ha något med kunden att göra.