Faktura köp

Faktura köp är när ett annat företag köper dina fakturor innan du har fått betalt för dem. Från din sida innebär det alltså att du säljer dina fakturor. Att sälja sina fakturor blir allt mer populärt. Visst kan det låta lockande att som privatperson få bli av med sina fakturor och ge dessa till någon annan, men tyvärr är det inte riktigt så som tjänsten fungerar. Tjänsten är nämligen till för företagare som har problem och svårigheter med att få sina fakturor betalda av kunderna. Att erbjuda faktura eller delbetalning är för många ett mycket bra alternativ, men för varje betalning som skickas ut så sker också en mycket stor risk, nämligen att inte få sina pengar i tid.

För den som inte är insatt kan konceptet låta klurigt, men sanningen är att det faktiskt är mycket enklare än man kan tro. Enkelt förklarat kan man förklara fakturaförsäljning med följande punkter.

Så säljer du dina fakturor

  • En tjänst eller produkt är såld och en faktura har skickats ut till kunden.
  • Fakturan betalas inte i tid och inte heller efter påminnelser. (Fakturor kan dock även säljas om det inte skett några problem med betalningen eller om förfallodatumet ännu inte har löpt ut).
  • Som företagare säljer du din faktura vidare.
  • Företaget som köper din faktura betalar dig det fullständiga beloppet och fakturan är nu någon annans att hantera.

Med det sagt är det tydligt att det finns många fördelar med att sälja sina fakturor vidare. Som företagare behöver du inte vänta på dina pengar och kan direkt fortsätta med verksamheten som vanligt. Precis som med allt annat så finns det naturligtvis även negativa sidor av denna koncept. För varje skuld som du vill lämna över måste du vara beredd på att betala en viss procentsats till företaget som köper skulden av dig. Hur mycket det handlar om är väldigt svårt att säga, eftersom det varierar kraftigt beroende på vilket företag som man väljer att använda sig av. Man bör dock räkna med att det kan dras av cirka 5 % vid varje försäljning. Detta gör att om du säljer en skuld på 1000 kronor kommer du att få behålla 950 kronor av dessa.